Concert Review: Amaranthe, Blind Channel & Ember Falls, Seinäjoki, Rytmikorjaamo 14.4.2017 (in Finnish)

Amaranthe_Finland2017_Facebook

Teksti ja kuvat: Samuli Keskitalo

Mikä on kuuspäinen, täynnä sähköä, niin vihaa, inhoa kuin iloakin aiheuttava ilmiö, joka täyttää keikkasalin kuin keikkasalin vaikka minkälaisista karvapäistä ja pitkätukista? Sehän on tietysti Amaranthe, tanskalaisosaamisella vahvistettu räjähdysaltis ohjus Ruotsista. Amaranthen tuoreimman levyn, Maximalismin, siivittämä Maximalism Finland 2017 -kiertue kattoi yhteensä kahdeksan keikkaa maassamme, kaikki loppuunmyytyjä. Vahva suoritus? Kyllä vain. Piipahdin tarkistamassa meiningin kiertueen toiseksi viimeisellä keikalla Seinäjoella, jossa lisäväriä ja -tunnelmaa täyteen ammuttuun Rytmikorjaamoon toi Blind Channel ja Ember Falls.

EMBER FALLS

Esikoistäyspitkänsä aikaisemmin tänä vuonna ulos nakannut Ember Falls antoi taatusti oman panoksensa onnistuneeseen iltaan. 1100 ihmisen kapasiteetin klubista oli jo tässä vaiheessa aimo annos täytettynä – eikä vähiten eturivin paikkoja illan pääbändiä varten hamuavien ansiosta. Lisäväriä Ember Fallsin keikkaan antoi yhden biisin ajan lavalla piipahtanut Blind Channelin Niko Moilanen, ja vastaavasti Ember Falls -nokkamies piipahti hetkeä myöhemmin venyttämässä äänihuuliaan Blind Channelin lavavuoron aikana. Mitään kuitenkaan pois viemättä Ember Falls villitsi itse yleisönsä, ja Amaranthe, Blind Channel, Ember Falls -konklaavi näytti olevan valtaosan mieleen.

DSC_0152

BLIND CHANNEL

Vallankumoustaan uudella Alone Against All -sinkkulohkaisulla jatkanut Blind Channel ei saanut yleisöä asettumaan lainkaan aloilleen. Ja miksipä olisi pitänytkään, kun Linkin Parkia ja Enter Shikaria emuloinut yhtye tuntui olevan lavalla slottinsa ajan kuin kotonaan, ja Rytmikorjaamolle saapunut yleisö osti kaiken. Niko Moilanen lietsoi tätä soitinrykmenttiä eteenpäin, vaikka muutamat makesomenoiset menivätkin harakoille yleisöpaljoudesta huolimatta.

DSC_0258

AMARANTHE
DSC_0389
Amaranthen keikkaa siivitti liki vartin mittainen koneäänistä koostunut intronauha, johon nivoutuivat yhteen lavalla välkkyneet valot. Eipä sitä paikan päällä heti hoksannut, mutta jälkeenpäin ajateltuna tämä (yli)pitkä intronauha piti yleisön varpaillaan tehokkaasti aina Maximizen aloitusriffiin asti. Hyvinpä nopeasti yksi suosituimmista ruotsalaisjoukoista oli lavalla kiepauttamassa yleisöä pikkurillinsä ympäri. Ruotsalaisjengi, josta Morten Løwe Sørensen on tanskalainen ja Johan Andreassen on pitänyt kotiaan Suomessa jo hyvän aikaa.

DSC_0319Amaranthen neljän levyn mittainen katalogi pitää sisällään hittejä riittämiin, ja illan settilista vain alleviivasi tätä (villin yleisön reaktion lisäksi). Aimo annos soitetuista biiseistä on saanut lisäpotkua joko musiikkivideon tai irrallinen sinkkujulkaisun myötä. Sähköä riittämiin sisältänyt settilista villitsi yleisössä taatusti niin vannoutuneimmankin kannattajan kuin myös vähän myöhemmin Amaranthe-nimiseen junaan loikanneen sunnuntaikuuntelijan, jolle lipun vastineeksi kelpaa Drop Dead Cynicalin kaltaiset isommat hitit.

Jos Amaranthea ruotii läpi muusikkotasolla, nostan esille Sørenseniä lukuun ottamatta koko kavalkadin. Voisin aloittaa Dynaztystä lainatusta Nils Molinista, joka ainakin tämän kiertueen ajan hoiti Elize Rydin seurana puhtaimmat lauluosuudet remmistä pois loikanneen Jake E:n tilalla. Pientä varovaisuutta saattoi olla havaittavissa ulkoisessa habituksessa jokusen biisin ajan, eikä lavapreesens ollut Jake E:n tavoin tuttua ja varmaa. Pientä lisäjännitystä varmaan, sanoisin. Mikäli muutamista julkisuuteen tippuneista vihjeistä voi oikein päätellä, saattaa Molin olla pian vakituinen jäsen. Ja musiikillinen ulosanti kun on tärkeintä, enpä keksi äkkiseltään poikkipuoleista sanaa. Annan negatiivisen mielipiteeni ailahdelleelle Elize Rydille, jolta olen ennen todistanut parempaakin ulosantia ja olemusta. Tokikaan läsnäolo ei ollut jääpuikkokylmää, mutta enemmänkin Rydin tutuksi tulleita lavamaneereja on saatu todistaa. Kun Henrik Englund hoiti omansa osuutensa örinälaulun osalta ja yleisön pienellä viihdyttämisellä, voin todeta Amaranthen kolmen laulajan yhteistyön olevan aina vain yksi bändin aseista.
DSC_0392
Jokaisen laulajan osalta puheosuudet pidettiin suhteellisen vähäisinä biisien välissä. Siihen, oliko tämä poikkeus vai ei, taidan olla huono sanomaan mitään, koska edellinen Amaranthe-keikkani on jo muutaman vuoden takaa ja sekin Ruotsin maaperällä pienellä kotikenttäedulla varustettuna. Toisaalta, vajaa parikymmentä biisiä 75 minuuttiin antoi musiikillisesti varmasti rahalle vastinetta lipunostajille. Eturivin vallanneet fanit olivat varmasti tyytyväisiä jo pelkästään kitaristi-säveltäjä Olof Mörckin kestohymyyn hänen soittaessa hyvinkin tarkasti soolon toisensa perään. Sørensenin esiteltyä osaamistaan rumpupatteristonsa takana rumpusoolon muodossa soitti bändi seuraavaksi esikoislevyltä Automaticin, jonka aikana yleisö koki ”alicecooperit”, kun lavan sivusta DSC_0377heitettiin läjäpäin rantapallon kokoisia ilmapalloja yleisöön. Yksitellen seuraavien biisien aikana pallot poksahtelivat siellä täällä, joidenkin kimmoillessa takaisin lavalle ja sieltä nopeasti takaisin yleisöön potkittuina.

Ennen neljän biisin mittaista encorea Johan Andreassen tuli yksin lavalle hoitaen hieman yleisöhuudattelua ja ylimääräistä shownumeroa. Pienet lisäpisteet tuli odotetusti suomalaisyleisöltä Andreassenin kerrottua hänen asuneen jo liki pari vuotta Suomessa. Eipä tästä kauan mennytkään, kun ilta oli paketissa, ja täyteen ammutussa Rytmikorjaamossa alkoi yhdenlainen operaatio yleisömassan valuessa pois yhtä pientä sivukäytävää pitkin.

Setti: Maximize, Boomerang, Hunger, Invincible, 1.000.000 Lightyears, Trinity, True, Fury, Endlessly, On The Rocks, Drum Solo, Automatic, The Nexus, Amaranthine, Call Out My Name, Digital World, That Song, Dynamite, Drop Dead Cynical

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s