Interview: Temple Balls (By Samuli Keskitalo, in Finnish)

DSC_0024

Rock-musiikin nykytilasta väitellään ja keskustellaan jatkuvasti. On totta, että kyseinen musiikkityyli ei elä tällä hetkellä samanlaista kultakautta kuin menneinä aikoina, kuin myös esimerkiksi levymyynti on tänä päivänä huonolla tolalla. On kuitenkin huojentavaa huomata, että pinnan alla kuplii aina jotain, joka pitää raskaamman musiikin elossa, ja sitä janoavat ihmiset nälkäisinä. Yksi tällaisista soihdunkantajista on Oulusta päätään nostava Temple Balls; viisikko, jolta ei puutu laadukasta sävellystaitoa ja puhdasta rock and roll -energiaa, unohtamatta vilpitöntä asennetta.

Viisikko käväisi alkukesästä Thaimaassa kuuluisalla Karma Sound -studiolla äänittämässä myöhemmin tänä vuonna ilmestyvän esikoisalbumin, ja voisi sanoa, että Temple Balls ampuu kovilla panoksilla heti kättelyssä: kyseisellä studiolla on vuosien saatossa vierailleet brittijätit Placebo ja Bullet For My Valentine, ja tuottajan virkaa toimitti ruotsalainen Tobias Lindell. Bändi on kuluvan vuoden aikana onnistunut luomaan fanikuntaansa isommaksi tasaiseen tahtiin kiertämällä Suomen rock-klubeja ja pari festarivetoakin on jo keretty soittaa. Nyt oli jatkoa luvassa Oulun Jalometallissa, johon bändin laulaja Arde Teronen ja kitaristi Santeri Sirviö suhtautuvat hyvällä mielellä.

– Hyvällä mielellä ollaan mitä tulee tämän illan keikkaan. Tällä hetkellä ei sada, joka sekään tosin ei haittaisi, koska keikkamme on sisälavalla, Arde aloittaa.

– Jonkin verran tietysti mietityttää miten meidät otetaan täällä vastaan, Jalometallissa kun ei ole kyse aivan puhtaasta rock-musiikista, Santeri lisää.

Jalometalli on vuosien saatossa opittu tuntemaan metallifestarina, joka tuo Suomeen näillä leveysasteilla harvemmin käyneitä yhtyeitä, pääpainonaan vahvasti äärimetallin bändit. Kuitenkin puhtaalle rockille on aina ollut sijaa, kuten edellisvuonnakin.

– Muistelisin, että viime vuoden tapaan sisälavalla soitti hieman pienempiä bändejä, joista suuri osa oli enemmän puhtaaseen rockiin nojaavia.

Temple Balls soitti kuukausi takaperin lämppärikeikan Helsingissä loppuunmyydylle rock-ikoni Queenille, ja avasi myöskin illan Oulun Rock The North -tapahtumassa Deep Purplelle ja Uriah Heepille.

– Keikoista jäi tosi jees fiilis. Etenkin samalla lavalla soittaminen Queenin kanssa tuntui todella hyvältä. Lava oli myös isoin tähänastisista, sanoo Arde.

Santerin mukaan soittaminen isolla lavalla vaati kuitenkin ajoittaista totuttelemista.

– Isoon pinta-alaan totutteleminen ottaa sinä hetkenä oman aikansa. Meillä oli myöskin keikkailusta pieni tauko ennen tätä lämppärikeikkaa. Myöskään sinä hetkenä ei aina tajua keikan vauhtia ja liikkumatilaa, jos pääsee soittamaan isolle lavalle.

Lämppärikeikat tulivat bändin jäsenille melkoisina yllätyksinä, toki positiivisina sellaisina.

– Meidän asioita hoitava Elmo Harju Boogieman Managementista on aivan huippu! Hän käy säännöllisin väliajoin treeniksellä ja antaa tilannekatsaukset lähitulevaisuudesta. Yhtenä päivänä hän vain sanoi meille, että nämät keikat on sovittuna. Tällaiset pari ”pikku juttua”, jatkaa Santeri nauraen.

DSC_0013

Kaverusten mukaan esikoislevyn tekeminen Thaimaan lämmössä sujui hyvin. Lämpöä riitti ja studiotyöskentely sujui mutkitta.

– Meillä oli varattuna 10 päivää studiossa. Alkuun aika meinasi kulua vähän liiankin joutuisasti eksoottisten juomien merkeissä, mutta sitten ryhdyttiin kunnolla töihin, Arde naurahtaa.

– Yhteistyö tuottaja Lindellin kanssa sujui tosi hyvin. Oikeastaan hänen ei paljoakaan tarvinut puuttua biisimateriaaliin, lähinnä pientä hienosäätöä sieltä täältä, jatkaa Santeri.

– Saatiin myös hyvää apua Rhys Fletcheriltä, joka pystyi auttamaan meitä hyvin sanoituksien kanssa. Hän on brittiläinen mies, joka puuttui joihinkin sanoituksiimme ja riimeihin ja fiksaili niitä parempaan muotoon.

Temple Balls voisikin hyvin nähdä yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessa samalla kokoonpanolla.

– Vähän jäi sellainen fiilis, että jatkoa voisi hyvinkin olla luvassa tällä porukalla. Oltiin kaikki osapuolet tosi tyytyväisiä mitä oltiin saatu aikaan. Nyt saatiin kuitenkin valmiiksi se mitä oli tarkoituskin, eikä valmiita biisejä jäänyt lojumaan ylimääräisinä, kaverukset toteavat.

Kyseisen levyn julkaisulle ei ole vielä asetettu tarkkaa päivämäärää, mutta aikaväli asettuu syystalven tienoille.

DSC_0571

Temple Balls on oululainen bändi, mutta Arde Teronen asuu Helsingissä. Reilu kuudensadan kilometrin välimatka ei kuitenkaan ole bändille tällä hetkellä ongelma.

– Asun Helsingissä, mutta pyrin käymään säännöllisesti Oulussa, ja tällä hetkellä minulla on loma menossa. Bändi treenailee myös ilman minua ja minä saatan nauhoitella kotona joitain ideoita ja demoja, joita sitten pyrin tuomaan jätkille, kun tulen taas Ouluun.

– En ainakaan toistaiseksi ole ajatellut muuttavani Ouluun. Asiat on sujunut toistaiseksi hyvin näin. Ja ainahan bändi voisi asettua myös Helsinkiin, Arde lisää.

Entäpä miten bändi kokee itse oman musiikkityylinsä? Fanit tietävät mistä Temple Ballsista on kyse, ja bändiin juuri törmännytkin ihminen voi havaita melko nopeasti pelin hengen olevan vahvasti rock and rolliin kallellaan, mutta saattaisiko bändi joskus laajentaa skaalaansa?

– Olen opiskellut musiikkia ja sen teoriaa. Vaikka meidän musiikki on melko puhdasveristä heavy rockia, pyrin tuomaan siihen mukaan jotain pieniä vaikutteita sieltä ja täältä, pala palalta. Uskoisin näin ollen meidän musiikin pysyvän aina rock-juurilla, mutta juurikin niitä vaikutteita voisi aina haalia lisää, miettii Santeri.

Lopuksi Arde ja Santeri näkevät loppuvuoden suunnitelmat kiireisinä.

– Kiirettä tulee olemaan. Tietysti on nämät levynjulkaisuun liittyvät asiat ja parit keikat vielä kalenterissa, mutta loppuvuotta ajatellen jonkinlaiset rundihommat olisivat ilmassa.

Temple Ballsin livekunto on seuraavan kerran mahdollista todistaa Oulun Qstockissa 30.7 ja paikallisessa 45 Special -baarissa 18.8.

DSC_0020

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s