Mokoman ja Stam1nan Sakara Tour; Oulu, Finland 2016

_DSC1386

 

Report by: Samuli Keskitalo

Photos by: Samuli Keskitalo and Anneli Keski-Petäjä

Mokoman ja Stam1nan luotsaama Sakara Tour -nimeä kantava kiertue on järjestetty kahtena vuotena aikaisemminkin. 2006 ja 2010 vuosista poiketen oli tällä kertaa kolmanneksi bändiksi remmiin nostettu viime vuoden puolella takaisin aktivoitunut Diablo, aloittaen illat kaikissa kolmessa kaupungissa. Silti suurimman eron tällä kertaa teki kiertueen mittakaava: Sakara Tour 2016 koostui vain kolmesta kaupungista, mutta vastapainoksi kiertueen lyhyydelle jokainen keikka soitettiin jäähallissa. Saatoin aluksi olla hiukan skeptinen tätä ajatusta kohtaan – vaikka Stam1na ja Mokoma ovat yhdet Suomen myyvimmät artistit ja kiertueella kuin kiertueella tuntuu ihmiset löytävän tiensä klubeille, mutta riittääkö paukut täyttämään jäähallit täyteen? Katsottuani koosteita kiertueen kahdesta ensimmäisestä osiosta huomasin olleeni pahasti väärässä – hallit tuntuivat olevan äärimmilleen täysiä, eikä viimeisenä vuorossa ollut Oulun Energia Areena tehnyt tästä isoa poikkeusta.

DSC_0120Vielä 10 minuuttia ennen Diablon soittoaikaa parveili ulkona melkoinen jono oville. Tästä huolimatta oli sisälle illan ensimmäistä bändiä pakkautunut katsomaan mukava määrä, eikä pelkästään jäähallin kenttäosiolle. Comebackin ja uuden levyn myötä runsaasti mediahuomiota saanut bändi on viimeisen vajaan vuoden aikana osoittanut olevansa poikkeuksetta hyvässä iskussa, eikä yhtyeen huonokaan keikka jättäisi ketään erityisen kylmäksi. Vaikka tälläkin kertaa Diablon noin 10 biisin mittainen setti koostui vain hyvistä biiseistä, saatoin huomata itsessäni pientä kylläisyyden tuntua. Bändi sai osakseen hyvän ja lämpimän vastaanoton, ja laulajakitaristi Rainerin edesottamuksia lavalla on toki aina viihdyttävä kuunnella ja seurata – miehen itseironiset spiikit kun ovat osa Diablo-keikkaa. Parhaiten minuun kolahtivat selvästi biisit Mimic47, Isolation ja Living Dead Superstar.

Pitkähkön introbiisin myötä lavalle astellut Mokoma oli melkoisessa vedossa _DSC1151alkumetreistä alkaen. Espoossa kolme viikkoa sitten olleen avauskeikan jälkeen saattoi liikkua pientä juttua, että laulaja Marko Annalalla olisi ollut flunssaa päällä, mutta tämän iltaiseen laulusuoritukseen ei pöpöt ja bakteerit vaikuttaneet – hyväntuulinen laulaja otti lavaa haltuun iloisesti kanssamuusikoiden tavoin ja hyppelehti laulannan lomassa ympäriinsä. Heti settilistan parin ekan biisin jälkeen iskettiin nopeaa vaihdetta silmään Poltetun maan taktiikkaa -biisin myötä, ja yleisö tuntui olevan kaatovalmista kauraa.

Mokoma on ollut tiivin yhtenäinen bändi muuttumattomalla kokoonpanolla jo hyvänaikaa ja se näkyy ja kuuluu lavalla hyvin pitkälti tiukkana yhteissoittona ja hyvänä bändikemiana. Settilistan edetessä biiseillä Punamultaa, Elävien kirjoihin ja Kuollut, kuolleempi, kuollein ei meno tuntunut laantuvan missään vaiheessa, eikä yleisökään osoittanut väsymisen merkkejä, kun välillä todella isoksi kasvanut moshpit yltyi entisestään ja pariin kertaan tehdyt wall of deathitkään eivät näyttäneet kömpelöimmästä päästä. Encoressa bändi tarjoili vielä Sinne missä aamu sarastaa ja Pahaa verta -biisit ja ilta oli Mokoman osalta paketissa.

_DSC1172

Vaikka Sakara Records on Mokoman perustama levy-yhtiö 13 vuoden takaa, oli kiertueen pääesiintyjänä Lemin pienet oranssit miehet, Stam1na. Syynä tähän oli se, että yhtyeen tuore levy Elokuutio ilmestyi tämän vuoden puolella ja tämä kiertue toimi samalla heille levynsä julkaisurundina. Yleisömäärästä päätellen, joka tässä kohtaa oli kasvanut vielä entisestään, oli Stam1na myöskin itseoikeutetusti illan pääesiintyjä. En väitä, että yhtye olisi pyyhkinyt muilla bändeillä lattiaa, mutta kieltämättä Stam1nan energia ja raivo lavalla oli melkoista katseltavaa ja kuultavaa. Keikka aloitettiin rauhallisemmissa merkeissä uuden levyn Ikoneklasmia-biisillä, ja heti alusta alkaen olivat soiton ohella lavalla olleet pyrotekniikat kovassa käytössä.

Bändin vuorovaikutus näin isossa ympäristössä toimi todella hyvin – Laulaja Antti _DSC1472Hyyrynen otti tuttuun tapaan humoristisesti kontaktia yleisöön, vaikka pääsivätpähän basisti ja kitaristi Kai-Pekka Kangasmäki ja Pekka Olkkonenkin huutelemaan juttujaan välillä. Stam1na on onnistunut louhimaan itselleen melkoisen fanikunnan Suomessa, joka eläytyi keikkaan isosti. Sivukatsomoita myöten pystyi välillä havaita elehdintää ja musiikin mukana fiilistelemistä – kankea suomalainen taipuu ainakin välillä iloisesti mukaan, kun kyseessä on lauantai-ilta.

Melkeimpä selkeiksi tähtihetkiksi nousseet Kuoliaaksi ruoskitut hevoset ja livenä todella aggressiiviseltä kuulostanut Meidänkaltaisillemme olivat isoimpia kohokohtia itselleni. Vanhempi tuotanto esimerkiksi Paha arkkitehti ja Kadonneet kolme sanaa -biisien myötä kolahti eittämättä yleisöön, mutta myös uunituoreen Elokuutio-levyn biisit saivat isosti jalansijaa settilistassa ja yleisö otti avosylin kaiken vastaan. Stam1na-faneille yhtyeen materiaali on joka tapauksessa sellaista, että soitettaisiin tuotannosta lähes mitä tahansa, kelpaisivat melko varmasti kaikki. Dynamon jälkeen taustalla olleille isoille screeneille heijastettiin pientä nostalgia-videopätkää, jossa näkyi tiivistelmää bändin tähän astisesta historiasta.

DSC_0452

Stam1na tarjoili encoreita kaksin kappalein. Ensimmäinen piti sisällään biisit Panzerfaust ja Likainen parketti, sekä pientä spesiaalia sisältänyt Viisi laukausta päähän, kun Diablon rumpali Heikki Malmberg tuli Teppo Velinin tilalle ja muitakin muusikoita tuli lavalle esittämään biisiä, esimerkiksi Mokoman Tuomo Saikkonen ja Diablon Rainer Nygård. Biisin jälkeen Sakara Records ojensi vielä Stam1nan jäsenille yli 10.000 kappaleen myydyn levyn rajan rikkoneen Elokuution johdosta kultalevyt. Kuudet raamit ja Lääke olivat viimeiset biisit, jonka aikana lava taisi käydä Hyyryselle liian pieneksi tämän lähdettyä juoksemaan kitaransa kanssa yleisön sekaan ja aina katsomoihin asti, soittaen biisin viimeisen kertosäkeen lavaa vastapäätä olleesta päätykatsomosta. Sitä myöten ilta oli taputeltu ja bändi poistui lavalta. Jos tulevaisuudessa Sakara Tour pystyy tarjoamaan tällaista iltaa, otan samaisen tapahtuman mieluusti vastaan jäähallin kokoisessa ympäristössä.

DSC_0600

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s